Български учени разработиха бира от лимец

публикувано от administrator на дата 28/07/2014 15:07ч.  Прочетена 182

   1 бр.   

Учени от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия са разработили рецепта за приготвяне на жива бира от лимец.
Експерименталното пиво е получено в лабораторни условия от малц от лимец и ечемик в различно съотношение. Вкусът на лимеца става осезаем, когато се вложи в съотношение от 60% спрямо останалите съставки.
Разработването на напитката се реализира в рамките на международния проект „Лимецът – древна иновация“ по програма „Леонардо да Винчи“ с партньорството на изследователи от Германия и Чехия. Изследователите от Чехия са предоставили на нашите учени технология за получаване на малц от лимец.
Още древните траки са приготвяли бира от лимец. Този древен сорт жито се е съхранил генно непроменен от неолита до днес и се смята за изключително ползотворен за човешкото здраве.
В рамките на проекта са разработени и други продукти със съдържание на лимец, предимно тестени изделия – хляб и бисквити.Те са установили, че при приготвянето на хляб от лимец, от особено голямо значение има количеството на водата в тестото. За да бъде по-качествен хлябът, той трябва да се прави с по-малко вода.
Проектът по програмата „Леонардо да Винчи” цели създаването на иновативни здравословни продукти на основата на древното диво жито - лимец.

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама