Холандската кухня е първенец по качество на храната

публикувано от administrator на дата 17/01/2014 16:01ч.  Прочетена 218

   1 бр.   

Холандия изпревари Франция и Швейцария и се превърна в стрaната с най-пълноценна, разнообразна и здравословна храна. Това сочи новата класация на Оксфам - - международна организация за помощ и развитие.
Холандия създаде добър пазар, който позволява на хората да имат достатъчно прехрана. Цените са сравнително ниски и стабилни и типът храна, която хората ядат, е балансиран, казва Дебора Хардън, старши изследовател в Оксфам.
България заема 36-ото място с още няколко държави – Македония, Северна Корея, Аржентина и Колумбия. Нашата страната се представя много добре по показателя наличност на храна. Най-лошо е представянето по показател здраве.
Въпреки че храната в САЩ е най-достъпна и е с добро качество, високите нива на затлъстяване и диабет поставят страната на 21-о място заедно с Япония, която пък се представя зле по отношение на цените на храните, сравнени с цените на други стоки.
Холандия има отлични показатели заради ниските цени и ниските нива на диабет, а Чад е на последно място заради високите цени и огромния брой на деца с поднормено тегло – 34%. По-скъпа е храната единствено в Гвинея и Гамбия, които също са в дъното на класацията.
Организацията подрежда страните по наличност, качество и достъпност на храната и доколко тя е полезна за здравето. Освен това организацията разглежда процентът на деца с поднормено тегло, разнообразие на храната и достъп до питейна вода, както и негативни последици като затлъстяване и диабет.
Чад е на последно място в списъка от 125 държави, след Етиопия и Ангола.

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама