|
Историята на Джейми Оливер - да паднеш от върха и продължиш
публикувано от Админ на дата 09/12/2020 20:12ч. 261
|
Тази година се навършват 22 години откакто предаването „The Naked Chef“ излъчи първия си епизод и представи на зрителите едно хилаво, нахално момче от Есекс, което знаеше какво прави в кухнята и се беше устремило към кулинарния връх. Всички се запознаха с Джейми Оливър, който се превърна в световна суперзвезда и една от най-мощните сили в хранителната индустрия.
През годините той натрупва потресаващото състояние от 260 милиона долара, жени се, има пет деца и изгражда глобална империя. Въпреки огромния му успех, постоянно се появяват знаци, че не всичко е наред с бизнеса на готвача и той всеки момент може да пропадне. През 2015 година Оливър признава, че е провалил 40% от своите бизнес начинания.
През 2019 година се говори, че е загубил 160 милиона долара за последните 5 години. В същото време се появява новината, която шокира света. Огромната империя на Оливър, която в своя пик обхваща повече от 40 ресторанта, се срива, въпреки че готвачът е вложил повече от 44 милиона долара в бизнеса.
Двадесет и два от останалите му 25 ресторанта са незабавно закрити, а останалите три се управляват от други собственици. Над 1000 души губят работата си. Това е съкрушителен момент за човека, който е изградил своя бизнес върху мъдрост и харизма.
Историята на Джейми Оливър започва в кръчма, наречена „The Cricketers“, която е собственост на родителите му Тревър и Сали. От петгодишна възраст той помага в кухнята, а на 8 вече държи нож, който е по-голям от ръката му и реже като бръснач.
Оценките в училище изобщо не са задоволителни и Оливър е преместен в клас за деца със специални нужди по изучаване на английски език. На 13 години баща му го завежда на работа в друг близък ресторант в Есекс и в рамките само на няколко седмици Оливър заменя възрастен готвач и започва да отговаря за студените предястия.
Същата година той започва да работи в кухнята на родителите си, произвеждайки до 120 ястия на вечер заедно с другия готвач. След училище Джейми отива в колеж за кетъринг, където вече започва да изкарва отлични оценки. „Тогава разбрах, че не съм глупав“, казва той. Именно в колежа се запознава със съпругата си Джулиет Нортън. Двамата се женят през 2000 година и имат пет деца.
След като завършва колеж, Оливър се мести в Лондон, където най-накрая си намира работа в добър ресторант. През 1997 година обаче съдбата му предлага нова възможност. Един от колегите му си взима болничен, което означава, че Джейми трябва да работи в почивния си ден.
Интересното е, че за този ден е била насрочена среща с телевизия, която трябва да снима какво се случва в кухнята. Чарът на готвача веднага се забелязва от продуцентката Пат Левелин, която създава кулинарното предаване „Two Fat Ladies“. Въпреки убеждението ѝ, че Оливър ще бъде чудесно лице за екрана, директорите на телевизията не са толкова сигурни.
Идеята за самостоятелно шоу на Джейми е почти хвърлена на боклука преди BBC най-накрая да се съгласи на сделка. Концепцията е проста: Оливър ще готви вкъщи за семейството и приятелите, създавайки проста и вкусна храна, която не е тежка. Единственият проблем е, че апартаментът му е твърде малък.
Затова Лавелин наема друг в Лондон, където Оливър и съпругата му бързо се местят и работата започва. В началото готвачът е изнервен и му е трудно да готви и да говори едновременно. Затова продуцентката започва да си говори с него по време на почивките, за да го успокои. По време на някои от записите, тя дори му задава въпроси, свързани с кулинарията, на които той отговаря отлично.
Почти за една нощ Оливър се превръща в звезда и започват да валят различни сделки. Сключва договор за книги, реклами на супермаркети, а банковата му сметка започва да расте главоломно. Тогава той решава да рискува всичко за една своя идея.
През 2002 година Оливър и съпругата му са в очакване на първото си дете. Тогава той влага 1,1 милион долара в създаването на фондацията „Fifteen“. Това са почти всичките му спестявания от продажбата на готварски книги.
Концепцията отново е проста: Джейми взима 15 младежи в неравностойно положение, обучава ги на готвене и след това им дава възможност да управляват свой собствен ресторант. Така се появява и документалният филм „Кухнята на Джейми“. Критиците са впечатлени от идеята и аплодират смелостта на Оливър. Ресторантите на успелите младежи започват да се пълнят, а чакането за маса е безкрайно. Дори Бил Клинтън не успява да се вмъкне без резервация.
Това обаче е само началото на кампанията на Оливър за подобряване на живота чрез храната. През 2005 година той стартира „Jamies School Dinners“ с цел да подобри обяда на милиони ученици във Великобритания. Стремежът му го отвежда в Йоркшър, Западна Вирджиния и Лос Анджелис. По-късно последваха документални филми за производството на храни.
И докато някои критици твърдяха, че Оливър няма право да казва на хората какво да консумират, други аплодират усилията му. През 2003 година е награден с Орден на Британската империя, а през 2010 година печели наградата TED, която му носи и 1 млн. долара.
Освен всички хвалби, Джейми Оливър печели и много пари. Началото на ресторантьорската му империя е през 2008 година, когато отваря първия си ресторант в Оксфорд. Опашките започват да се извиват още от началото, а хората са привлечени от вкусната и достъпна храна.
През по-голямата част от десетилетието Оливър се разпространи в целия свят с 40 ресторанта, включително в Пърт, Брисбън, Сидни, както и в Кипър, Канада, Исландия, Русия, Ирландия, Турция, Сингапур и Хонконг.
Това обаче не е всичко. Готвачът създава и свое списание през 2008 година. Той отваря и по-малка верига ресторанти, която предлага само британско меню. Открива и свое кулинарно училище и няколко магазина в Лондон. През 2011 година сключва сделка с американския готвач Адам Пери Ланг, с когото отварят „Barbecoa“.
През последните години имаше признаци, че не всичко е наред в бизнеса на Оливър. Кулинарното му училище е затворено през 2015 година, а две години по-късно затваря и по-малката му верига ресторанти. През 2017-а списанието му спира да излиза. Личната му марка също поема няколко сериозни удара.
В интернет попада списък, в който се съдържат думи, които готвачите в ресторантите на Оливър трябва да използват, за да опишат ястията си. Там се виждат „мега“, „странни“, „вълшебни“ и „интересни“. Това подкопава чара и автентичността на бизнеса на Джейми.
В края на 2016 година е обявено, че той е направил противоречив договор с известна верига бензиностанции за 9 млн. долара. Феновете веднага го нападат, тъй като Оливър открито говори за опазване на околната среда.
Първият признак за големи проблеми идва през 2017 година, когато Оливър получава обаждане и разбира че империята му от ресторанти изпитва финансови затруднения. В опит да спаси бизнеса си, той влага допълнителни милиони от собствените си спестявания. Споделя, че е вложил общо 40 милиона долара от личното си богатство във фалиращите ресторанти.
За съжаление, това не стига за спасение. Всичко се проваля през май 2018 година, когато по-голямата част от ресторантите на Оливър затварят, а над 1000 служители губят работата си. „Последните няколко месеца бяха най-трудните в живота ми“, казва той.
Въпреки публичния провал на ресторантьорската му империя, Джейми Оливър все още се справя доста добре. Той е продал над 27 млн. тигана от известна марка и е най-продаваният автор на реални истории във Великобритания. Той също така има и изключително доходоносна телевизионна компания, която все още му носи милиони всяка година.
Готвачът споделя, че фалитът го е научил на много неща и със сигурност ще промени подхода си.
|
КОМЕНТАРИ
|