|
Как да се справим със стреса според Аюрведа
публикувано от administrator на дата 26/06/2014 10:06ч. 123
|
|
1 бр.
|
|
|
Как реагираме на стреса?
Всеки има свой собствен начин, по който реагира на стресовите фактори. Да вземем за пример следната ситуация – в компанията, която работите се налага да се направят съкращения. Трима от колегите възприемат новината по различен начин. Единият не може да си събере мислите цял ден и не може да заспи, другият е изпълнен с гняв и обвинява целия свят за това, което му се е случило, третият колега се чувства обезверен, не иска да се среща с други хора, започва да се застоява в къщи и да преяжда.
Обикновено, когато говорим за стрес, имаме предвид външните фактори като неприятности на работа, проблеми в семейството, социална несигурност. Но според Аюрведа стресът е в нашия ум и представлява отклонение на енергията Раджа. Този тип енергия се изразява в привързаност и неустоимо желание, но когато тези импулси не бъдат задоволени се създава негативно психологическо състояние, което наричаме на Запад - стрес.
Различните типове хора реагират по различен начин на излишъка на енергията Раджа. В Аюрведа първоначално се определя профила на човека, за да се определи коя „доша” е. Нашата доминираща доша определя начина, по който изглеждаме, начина, по който мислим и съответно начина, по който реагираме на стреса.
В Аюрведа съществуват 3 типа доши (конституции) – вата, питта и кафа.
Дисбаланс при Вата конституция се проявява като липса на концентрация, нервност, загуба на тегло, безсъние, запек. За да бъде балансирана тази доша, консумирайте повече млечни продукти, ориз, пшенични продукти, джинджифил, канела, кардамон. Избягвайте сурови храни.
Дисбаланс на Питта се проявява под формата на гняв, критичност, мигренозни състояния, язви, топли стъпала и длани. За да балансираме тази доша, трябва да наблегнем на консумацията на пъпеши, краставици,фурми, жасмин, лавандула, роза.
Кафа дисбаланс се изразява в упоритост, инат, летаргичност, предразположеност към преяждане, нежелание за промяна, депресия. За да се балансира този тип човек, е добре да консумира повече артишок, броколи, патладжан, череши, червени боровинки, круши, розмарин.
Източник: Yoga Journal
|
КОМЕНТАРИ
|